zondag 29 augustus 2010

De ontdekking en geschiedenis van minoxidil

Minoxidil werd vroeger gebruikt als een bloeddruk verlagend medicijn vanwege haar eigenschap om bloedvaten te vergroten. Vele dokters en patiƫnten zagen echter een ander merkbare bijwerking; wenkbrauwen werden dikker en er begon nieuw haar op kale plekken te groeien.

Dermatologen vonden die bijwerking zo interessant en begonnen toen met topische minoxidil te experimenteren op mannen en vrouwen met erfelijke haaruitval – minoxidil gemengd met alcohol en propyleenglycol (PPG). De experimenten toonden aan dat minoxidil op de haarlijn, inhammen en kruin, eigenlijk op de gehele hoofdhuid voor nieuw haargroei zorgde en de haaruitval minder werd of helemaal stopte.

Minoxidil was door de medische instanties al goedgekeurd als bloeddrukverlagend medicijn. Na een aantal nieuwe onderzoeken werd minoxidil ook officieel goedgekeurd als haargroeimiddel. Om als haargroeimiddel goedgekeurd te worden door de medische instanties moet het ook ECHT kunnen aantonen dat het nieuwe haargroei kan stimuleren. Er zijn tot vandaag, september 2010 maar drie middelen die zijn goedgekeurd als haargroeimiddel waaronder minoxidil 5%. Alle andere middelen voldoen niet aan de eisen.

Eind jaren 80 begon Johnson&johnson (toen nog bekend als Upjohn corporation) met het fabriceren van minoxidil 5% onder de naam rogaine. Hun patent is inmiddels verlopen en minoxidil word nu onder vele verschillende merknamen verkocht.

Minoxidil 5% is de generieke variant van rogaine en regaine.  Qua samenstelling is de generieke versie van minoxidil 5% identiek aan rogaine want beiden bevatten minoxidil 5% als hoofdbestandsdeel en worden door dezelfde medische fabrikant geproduceerd, namelijk Pfizer in de Verenigde Staten.

Regaine is alleen verkrijgbaar in een minoxidil 2% variant en is daarom veel minder effectief dan de generieke minoxidil 5%.
Regaine en rogaine zijn gepatenteerde merknamen van johnson&johnson.  In Europa wordt de merknaam regaine gebruikt en in de Verenigde Staten is het bekend als rogaine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten